Benut de tijd, slijp je bijl.

In het karakter van “never waste a good crisis” biedt deze ongewone tijd een kans om onderhoud te plegen aan het beste instrument dat je hebt – jezelf. Optimale menselijke ontwikkeling is in mijn visie integraal, hiermee bedoel ik: body, mind en soul. Hoe blijf je ‘scherp’ als de uitvoering van je dagelijkse werk anders is?

Mensen die mij om raad vragen en geregeld als ‘slijpsteen voor hun geest’ gebruiken, vraag ik meestal (spreekwoordelijk gezien): ”Wanneer heb je voor het laatst je bijl geslepen?”. Vaak geven ze aan dat ze geen tijd hebben gehad om te slijpen, omdat ze veel te druk waren met kappen.

Een praktische manier waarop je hier mee aan de slag kunt gaan, is door wekelijks te reflecteren in een notitieboek. Evalueer op een vast moment de afgelopen week. Op welke manier heb je gewerkt aan je persoonlijke waarden? In welke mate heb je jouw persoonlijke doelen bereikt? Wat ging er goed en wat minder? En hoe was jouw privé-werk balans?

Door dit wekelijks te doen, benut je de kracht van herhaling. Succes is vaak het resultaat van een heleboel kleine acties, die consequent en dag na dag of week na week zijn herhaald. Hierdoor worden je acties op den duur automatismen. Doordat ze vanzelf gaan, word je onbewust bekwaam in het scherp houden van je bijl.

Mocht je behoefte hebben aan tijd voor bezinning, los willen komen van je huidige, dagelijkse situatie of gespiegeld willen worden over je persoonlijke ontwikkeling of professionele groei, neem dan gerust contact op via: ivo@michielplusivo.nl of 06-46437515.

Persoonlijk gedicht:

“Ontdaan van luxe en vanzelfsprekendheden,

Rest ons de moed te vinden,

Om bij onszelf naar binnen te gaan,

En de koninklijke weg te bewandelen naar onze eigen binnenlanden”