Onze chemie

Wij zijn Michiel en Ivo.
Eigentijds. Authentiek. Vooruitstrevend. Doortastend.
We delen een fascinatie voor mensen en hun ontwikkeling.
Vaak staan we samen voor de groep.
Vanuit onze chemie versnellen we het leerproces.
We vullen elkaar aan en dagen elkaar uit.
Dit biedt meer ervaring, aandacht en impact.


Biografie

Ons verhaal begint in onze studietijd in Nijmegen waar wij elkaar leren kennen. Al vanaf de start van onze hbo-opleiding Sport, Gezondheid & Management in komt ons ‘goede gesprek’ op gang over de betekenis van (de kwaliteit van) werk en leven. Er ontwikkelt zich een hechte vriendschap. In het derde studiejaar boeken we ons eerste gezamenlijke succes wanneer we onze krachten bundelen en een uitzonderlijk hoge beoordeling scoren voor een goed uitgewerkte opdracht over de menselijke kant van een verandermanagementvraagstuk.

Ivo gaat in het vierde jaar afstuderen in Zuid-Afrika, is op dat moment al geïnteresseerd in thema’s rondom gezondheid, persoonlijke ontwikkeling en zingeving en besluit dat verder in de praktijk te brengen middels zijn werk als leidinggevende. Michiel komt in die tijd in aanraking met de Transactionele Analyse, een stroming uit de sociale psychologie en besluit vanaf dat moment – nadat hij twee jaar in opleiding is geweest – om zich verder te verdiepen en ontwikkelen in de materie rondom (persoonlijk) leiderschapsontwikkeling en groepsdynamica.

Tijdens de daaropvolgende jaren maken beiden een ontdekkingstocht binnen diverse organisatiesystemen. Ivo doet waardevolle ervaringen op in zijn rol als lijnmanager, als HR-adviseur en later als HR-manager. Zowel in de commerciële dienstverlening als in de liftindustrie begeleidt hij een reorganisatie en enkele impactvolle projecten. Michiel doet na zijn studie Organisatiewetenschappen aan de Universiteit van Tilburg ervaring op binnen verschillende adviesbureaus en werkt daar met uiteenlopende teams aan vraagstukken op het gebied van samenwerken, communicatie en organisatieverandering.

Vanuit een verschillende gedrevenheid lezen beide heren op dat moment al diverse jaren uiteenlopende literatuur over o.a. psychotherapie, groepsdynamica en leiderschap in organisaties. Op deze onderwerpen verrijken ze zichzelf met de nodige opleidingen en cursussen. Een andere overeenkomstigheid is dat beiden met veel passie al jaren verschillende Japanse vechtsporten beoefenen. Mede hierdoor zijn ze geïnteresseerd geraakt in de contemplatieve kant van de Oosterse tradities zoals het (zen)boedhisme, taoïsme, maar ook in meditatie en tai-chi. Op deze manier zijn beiden al op jonge leeftijd bezig met het trainen en cultiveren van een lichamelijke en geestelijke gezondheid.

In het werkzame leven blijven de banden hecht en verdiept de vriendschap zich steeds verder. Beiden lopen vast in de organisatiesystemen waarbinnen ze werken en raken steeds meer overtuigd dat de enige manier om het eigen potentieel volledig te kunnen ontluiken is te stoppen met klagen en er zelf iets tegenover te stellen. In 2010 faciliteren ze ‘bij toeval’ voor het eerst samen een teamtraining en daar wordt de chemie voor zowel henzelf als de betreffende groep voel- en zichtbaar. Dit smaakt naar meer. Het innerlijke besluit wordt genomen om een onderneming vorm te gaan geven en een nieuwe carrièrefase breekt aan.

Het verlangen om zelfstandig te werken vanuit de eigen visie groeit zo sterk, dat te midden van de economische crisis besloten wordt te starten en alle (ogenschijnlijke) zekerheden overboord te gooien. Nu, ruim acht jaar later, heeft Michiel+Ivo een mooi portfolio opgebouwd met interessante opdrachten waarin ze hebben gewerkt voor kleine en grote organisaties uit verschillende sectoren. 

De hechte vriendschap alsmede de verscheidenheid aan ervaringen en kwaliteiten heeft geleid tot een functionele polariteit en is bepalend voor de kwaliteit van het werk. Van deelnemers krijgen ze vaak terug dat er in de chemie iets ontstaat waar ze niet exact de vinger op kunnen leggen, maar dat beduidend bijdraagt aan de ontwikkeling van zowel het individu als het team. Gekscherend zeggen ze zelf wel eens dat hun chemie te vergelijken is met die van het bekende zangersduo Simon & Garfunkel. Beiden hebben hun eigen unieke kwaliteiten en in het contact ontstaat de synergie.