• Home
  • Deelnemerservaring Embodyment

Deelnemerservaring Embodyment

“Pap, jij bent echt mijn held”

Mijn Reis van de held

Oproep tot het avontuur –de Mastermind was leuk, toch zie ik dat meer als mijn hoofd, dat weet ik wel te vinden, maar wat nou met de rest van mijn lichaam? Daar kwam een “oude, wijze man”, Sydney genaamd, om de hoek kijken die iets in mijn lichaam triggerde en mij uitdaagde om op reis te gaan.

De overwinning van weerstanden – Weerstand genoeg, mijn eigen lichaam ontdekken: kan ik dat wel en hoe moet dat dan en hoe kan dat op al die vrijdagen in mijn planning? O nee, ook nog weerstand in mijn omgeving, mijn baas die me nog net niet uitlacht: “Jij met je Yoga training!” Moet ik dit wel doen? Toch is er een gevoel dat ik dit wil en juist omdat ik een me aantal situaties herinner waarin ik echt last had van mijn lichaam en er geen raad mee wist.

Magische helpers langs de weg – Embodyment is gestart, de oude wijze man start met het delen van zijn wijsheid. In eerste instantie hoor ik veel nieuwe dingen, maar blijft het gevoel nog veel bij het oude. Waar is die magie nou, ik moet toch iets gaan voelen nu, waarom lukken die oefeningen niet direct goed? Gelukkig ben ik niet alleen en is er de groep die vaak hetzelfde ervaart, het delen hiervan helpt erg. Beetje bij beetje merk ik dat het lukt om dingen steeds beter te duiden en om te voelen wat ik ervaar in plaats van vanuit mijn ratio te oordelen over mijzelf. Ik keek uit naar de sessies met de jonge wijze man Floris, die de held plots generaal begon te noemen, maar hierdoor wel letterlijk en figuurlijk de vinger op de juiste plek wist te leggen.

De wachters aan de drempel – Net op het moment dat ik denk dat ik alle magie wel heb, kom ik bij de grens van mijn comfortzone aan. Het is ook zoveel soms, en ook al zijn de bijeenkomsten heel waardevol, ik merk dat over de grens heen stappen echt nog meer vergt. Thuis kan ik de oefeningen, contemplaties en reflecties steeds beter toepassen en krijg ik uit mijn omgeving terug dat ik meer rust uitstraal en dat merk ik zelf ook in mijn houding en mijn lichaam. Op het werk is het nog andere koek, daar staan de wachters nog in rijen klaar, met wederom mijn baas voorop.

De weg der beproevingen – Om de weg der beproevingen echt te doorstaan wil ik het ook op het werk laten zien en ervaren. Door in meetings bewust te voelen wat ik ervaar in mijn lichaam en hier mee te oefenen, merk ik dat de comfortzone steeds meer opgerekt wordt. Deze weg is eigenlijk best wel leuk! Tijdens de gesprekken die ik met Michiel en Ivo heb, ontdek ik dat sommige oorzaken dieper in mijzelf liggen. Dit maakt de weg nog meer confronterend, maar mijn lichaamsbewustzijn in combinatie met de relatie met mijzelf en mijn omgeving begint nu echt vorm te krijgen!

De mystieke bruiloft – Wow, wat een ervaringen heb ik tijdens mijn reis, ik voel minder druk op mijn borst, naar de kinderen ben ik een stuk rustiger, ik val sneller in slaap, voor ik bij de directeur naar binnen stap merk ik een rust die niet alleen in mijn hoofd zit, maar ook duidelijk voelbaar is in mijn lichaam. Ik geniet nu ook meer van bepaalde voeding en merk waar ik minder goed op reageer. Is het feest al afgelopen, nee nog niet, het feest is eigenlijk pas net begonnen.

De terugkeer naar de wereld – En nu wil ik het volhouden en vasthouden in de alledaagse dingen. Leren accepteren dat ik soms nog wel eens in oude patronen kan verzanden, maar door mijn ervaringen te delen en te vertellen, zorg ik ervoor dat mensen in mijn omgeving mij hierin ook kunnen blijven helpen. En toen mijn dochters op een ochtend rustig in mijn armen lagen en de oudste plots zei: “Pap, jij bent echt mijn held”, en de jongste dat beaamde met: ”De mijne ook”, voelde ik het geluk overal in mijn lichaam!

Joachim Netten

Director Global Services (Planon)

Deelnemer Embodyment 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *