Deelnemerservaring MasterMind

“Tsjonge, dat zijn goede verkopers!” Dacht ik enigszins bevooroordeeld vijf minuten nadat ik Michiel en Ivo voor het eerst ontmoette tijdens een in-company training. In die vijf minuten was ik te weten gekomen wie zij zijn en welke diensten ze aanbieden. Vervolgens vervloog mijn eerste vooroordeel gedurende onze trainingsdag.

Michiel en Ivo hadden binnen de kortste keren de dynamiek van de groep in de vingers en speelden daar haarfijn op in met de vragen die ze stelden en de uitdagingen die ze voor ieder lid van de groep formuleerden. Ook bij mij raakten ze de kern. “Misschien moet je hier nog iets mee”, suggereerden ze nadat ik in tranen uitbarstte.

In de weken daarna stopte ik die suggestie weg, maar tijdens het nazorggesprek gingen Michiel en Ivo het dilemma en de link naar het eigen aanbod niet uit de weg. En weer dacht ik met enige terughoudendheid na over het commerciële versus het zorgzame aspect van Michiel+Ivo. Niet veel later stapte ik de Kruittoren in voor een oriënterend gesprek over deelname aan hun MasterMind programma. Alle mogelijke drempels wierp ik op tijdens dit gesprek. Maar Michiel en Ivo wisten bij elk dilemma het deel van mij aan te spreken dat stiekem wel wist dat een jaarprogramma met een groep gelijkgestemden juist precies was wat ik nodig had. Want ja, een psycholoog en haptonoom hadden me al eens op weg geholpen, maar konden me niet datgene bieden wat ik nodig had om een “onomkeerbare verandering” door te maken, zoals Michiel dat formuleerde. En in dit oriënterende gesprek raakte ik ervan overtuigd dat die hippe verkopers weliswaar hun diensten aan de man brengen om de hypotheek te betalen, maar vooral oprecht betrokken zijn bij de ontwikkeling van de mensen die ze begeleiden.

In februari ontmoetten wij als MasterMinders elkaar voor het eerst. Direct was er een prettige open sfeer waarin duidelijk werd dat wij stuk voor stuk niet alleen stonden met onze gevoelens van onzekerheid en de wens om verder te gaan; verder dan de standaard kortdurende training, verder dan een snelle bewustwording en door naar de verwezenlijking van verandering.

En toen begon het. Het traject van en naar de onomkeerbare verandering. Tijdens de eerste inhoudelijke bijeenkomst werd ik ‘ineens’ een gespannen meisje dat geconfronteerd werd met zichzelf en al haar onzekerheden en angsten. Op de terugweg naar huis dacht ik nog: waar ben ik in hemelsnaam aan begonnen. Mijn valkuil kwam daarmee direct aan de oppervlakte, maar door de loyaliteit aan en van de groep zette ik door. Ook de volgende bijeenkomsten vond ik een uitdaging. Zie maar eens coach, vriend en detective voor vijf anderen in twee uur tijd te zijn. Ik geef het je te doen. Gelukkig staan Michiel en Ivo niet naast, maar in de groep. Ze stellen de vragen die bij de drie rollen horen en wijzen ze je op vragen die (anders) gesteld kunnen worden.

En toen kwam de themabijeenkomst over familiesystemen en viel er heel veel, zo niet alles, op zijn plaats. Ook de latere themabijeenkomsten, de groepsbijeenkomsten en de coachingsgesprekken lieten op een heel positieve manier hun sporen na en ik zette mijn eerste passen op weg naar een gevoel van ‘ik ben ok, jij bent ok’. Een manier van in het leven staan die ik nog nauwelijks ervaren had. Door de vragen, het kritische meedenken, de complimenten, maar ook het delen van ervaringen van en door de andere MasterMinders, Michiel en Ivo ben ik gegroeid. Gegroeid naar een versie van mezelf die ik tevoren niet had verwacht te leren kennen en te zijn. Maar waar ik me ongelooflijk blij en goed bij voel.

Ongetwijfeld komen er nog zaken op mijn pad die me in dit nieuw gevonden evenwicht doen wankelen, maar het vertrouwen dat ik in de basis ok ben en mijn balans weer zal vinden door in contact te blijven met mezelf, maakt dat ik geloof in mezelf. En ik zorg ervoor dat ik mezelf dat niet meer afneem.

Anne – Bestuurssecretaris

Deelneemster MasterMind 2016

Lees hier een volgende deelnemerservaring (uit een andere groep).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *